Jún - symbol leta a tenkého čreva.

 

Tenké črevo je najdôležitejšia časť tráviacej trubice. Docháza v ňom k úplnému rozloženiu prijatej potravy na základnej zložky a k jej spätnému vztrebávaniu. Jeho hodina je medzi prvou a treťou hodinou popoludní (medzi druhou a štvrtou v letnom čase).

Je umiestnené medzi žalúdkom a tenkým črevom. Skladá sa z 3 častí, ktoré na seba plynulo nadväzujú.

  • Dvanáctnik (duodenum)
  • Lačník (jejunum)
  • Bedrovník (ileum)

Naše čreva, okrem stravy, potrebujú i správny životný štýl. Dôležité je vyhnúť sa dlouhotrvajúcemu stresu, upraviť si vzťahy v rodine, hovoriť pravdu, dostatočne spať, tešiť sa zo života. Keď sme smutní a nešťastní, celý metabolismus sa spomalí a my netrávime. Keď sme naštvaní a v strese, nestíhame potravu rozložiť a už vôbec nie vztrebať. Často jeme v behu, rýchlo pri obede prejdeme poštu, stihneme pár sms-iek, skontrolujeme instagram a vlastne je nám úplne jedno, čo jeme.

Pritom je tak dôležité uvedomiť si, čo jeme. Trávenie začína už pohľadom na jedlo.

 

Celková dĺžka je individuálna, pohybuje sa medzi 3 až 5 m pri priemere 2,5 - 3,5 cm. Sliznica tenkého čreva vytvára veľké množstvo rias, pomocou ktorých sa zväčšuje funkčná plocha sliznice. Odhaduje sa, že vstrebávací povrch tenkého čreva sa takto zväčší na viac než 50 m2. Celková plocha tenkého čreva je tak porovnateľná s rozmermi tenisového kurtu, čo je zhruba 250 m2. To je približne stokrát viac než veľkosť povrchu tela.

 

Ak chcete potešiť svoje tenké črevo, doprajte mu detoxikáciu vhodnou stravou bohatou na vlákninu a prírodné doplnky stravy.

 

Výborne fungujú napríklad tie, ktoré obsahujú laktobacily, teda baktérie mliečneho kvasenia. Tie totiž podporujú črevný mikrobiom, ktorý chráni sliznicu čreva a majú vplyv i na imunitu.

Trávená potrava sa v tenkom čreve zdrží obvykle dve až štyri hodiny. Na ceste tenkým črevom je potrava premiešava a posúva smerom ku hrubému črevu. Sliznica tenkého čreva je špeciálne, veľmi inteligentné sito, ktoré do organizmu prepúšťa iba to, čo tam patrí a čo je prospešné.

Okruh orgánov srdca (teda i tenké črevo) je spojené s emóciami radostí, spokojnosti. Radosť človek prežíva pri dosiahnutí víťazstva, pri nadobudnutí niečoho hmotného, pri dosiahnutí nejakého materiálneho, ale i emočného úspechu.

 

 

Tráviaci systém má svoj vlastný nervový systém

Tenktorý obsahuje až sto miliónov neuronov, čo je zhruba ako miecha. Hovorí sa mu enterická nervová sústava (ENS) alebo tiež „druhý mozog“. Je prekázané neustále prepojenie mozgu s črevami, pri čom je veľmi zaujímavé, že 90 % informácií vedie z čriev do mozgu, avšak len 10 % vedie z mozgu do čriev. V súčasnej dobe sa čím ďalej viac sleduje, ako čreva priamo ovplyvňujú naše nálady, depresie, úzkosti a samozrejme psychiku. Psychika a stres ovplyvňujú naše črevá. Práve narušenie spomínanej rovnováhy mikrobioty môže byť dôsledkom depresii a rôznych chorôb.


O čreva sa musíme veľmi dobre starať.

Telo dáva neustále signály, keď sa mu niečo nepáči, len to nevieme alebo nemáme čas vnímať. Základom je pestrá strava, zelenina a ovocie farby dúhy, zelená listová zelenina, fermentované potraviny. Samozrejme dostatok tekutín. Skvelé sú i ryby, ktoré nám dávajú omega 3 mastné kyseliny. Je dôležité mať dostatočný príjem potravy a vlákniny. Práve nerozpustná vláknina je potravou pre našu mikrobiotu.

Naše čreva, okrem stravy, potrebujú i správny životný štýl.

Mali by sme sa snažiť vyhnúť dlhotrvajúcemu stresu, upraviť si vzťahy v rodine, hovoriť pravdu, dostatočne spať, jednoducho byť šťastný. Keď sme smutní a nešťastní, celý metabolismus sa spomalí a my netrávime. Keď sme naštvaní a v strese, nestíhame potravu rozložiť a už vôbec nie vztrebať. Často jeme v behu, rýchlo u obeda prejdeme poštu, stihneme pár sms-iek, skontrolujeme instagram a vlastne je nám jedno, čo jeme. Pritom je dôležité si uvedomiť, čo jeme. Trávenie začína už pohľadom na jedlo.